Руслан Хасбулатов, който оглави бунт срещу първия постсъветски президент на Русия, почина

...
Руслан Хасбулатов, който оглави бунт срещу първия постсъветски президент на Русия, почина
Коментари Харесай

Почина Руслан Хасбулатов, съюзникът на Елцин, който поведе бунт срещу него

Руслан Хасбулатов, който оглави бунт срещу първия постсъветски президент на Русия, умря на 80-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на съобщение на руската държавна телевизия.

Бившият политик е умрял в дома си край Москва, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Правозащитникът Александър Черкасов удостовери кончината на Хасбулатов, без да посочи аргументите за гибелта му. Тялото на някогашния ръководител на съветския парламент ще бъде откарано в селото на неговия жанр Толстой-юрт, където ще се състои и погребението, написа Черкасов във Facebook.

Според неназован родственик на починалия, представен от ТАСС, Руслан Хасбулатов ще бъде заровен в чеченската столица Грозни.

Етнически чеченец, Хасбулатов е определен за ръководител на Народното събрание на Руската федерация малко преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Първоначално той беше правилен съдружник на президента на Русия Борис Елцин и твърдо застана зад него по време на несполучливия опит за прелом през август 1991 година, проведен от твърдолинейни членове на руското управление.

След разпадането на Съветския съюз през декември 1991 година връзките сред Елцин и Хасбулатов се обтегнаха поради разногласия по икономическа политика и други въпроси.

През септември 1993 година Хасбулатов се съюзи с вицепрезидента Александър Руцкой, с цел да оспори водачеството на Елцин. Елцин отмъсти, като разпусна Народното събрание, а Хасбулатов свика съвещание, което разгласи прекратяването на правомощията на Елцин.

Кризата доближи кулминационната точка си на 3-4 октомври 1993 година, когато последователите на Народното събрание се сблъскаха с полицията по улиците на Москва и се пробваха да щурмуват постройката на държавната телевизия, участвайки в яростна престрелка с войски, които я защитаваха. След това Елцин нареди танкове да обстрелват Народното събрание и стотици депутати и техните поддръжници бяха арестувани.

Хасбулатов също беше задържан и упрекнат, само че беше освободен при амнистия през февруари 1994 година Той напусна политиката и се върна към преподаването на стопанска система - занятието му преди бързото нанагорнище във властта. Оттогава Хасбулатов беше сдържан и избягваше да критикува държавното управление.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР